Nieuwsarchief 28-05-2018 Clubavond met Ed Janssen, Scheidsrechter Betaald Voetbal

C.O.V.S. Oss-Uden eoonze sponsoren

NIEUWSARCHIEF

28-5-2018Clubavond met

Ed Janssen

scheidsrechter betaald voetbal


Op maandagavond 28 mei 2018 heeft het bestuur gezorgd voor een aansprekende naam uit het betaald voetbal: Ed Janssen.


Ed Janssen verzorgt de heel drukbezochte laatste clubavond van het seizoen! Meer dan 40 mensen hadden er deze warme zomeravond voor gekozen om naar het clubhuis van FC Uden te komen.

Waarom zijn wij gekomen? Dat was de openingsvraag van Ed. Het antwoord is: Omdat wij voetbal allemaal leuk vinden!

Bilal Sahiner, bestuurslid van COVS Oss-Uden, had Ed uitgenodigd. Daarom startte Ed met een beeld van Bilal als scheidsrechter.


Ed laat zijn grootste fout zien, niet om de fout, maar om te laten zien dat de scheidsrechter (soms) moet laten zien dat er een keer iets mis kan gaan. En dat hij er enorm van baalt.


Ed laat zijn licht schijnen op vernieuwingen in de arbitrage: de zgn. vijfde en zesde official, de doellijn technologie en de video scheidsrechter. Hij ondersteunt dit met beelden.


Na de pauze gaat Ed verder met "Hands". Het is de enige plek in de spelregels waar in de tekst van de spelregels staat "met opzet". Maar dat staat niet op het voorhoofd van de speler. Daarom staat er ook in die tekst: "naar het oordeel van de scheidsrechter". En er zijn overwegingen die helpen bij onze beslissing: gaat de hand naar de bal of gaat de bal naar de hand. Ed licht e.e.a. toe aan de hand van beelden.


Vervolgens gaat Ed door met "het ontnemen van een duidelijke scoringskans".

Hij behandelt de overwegingen:

* zijn er nog andere verdedigers die mogelijk kunnen ingrijpen?

* gaat de aanvaller enigszins richting doel?

* wat is de afstand tot het doel?

* hoe groot is de kans dat de aanvaller de bal in zijn bezit heeft of krijgt?

Ook de plaats van de overtreding is van belang. Binnen het stafschopgebied kan een gele kaart van toepassing zijn, als het een voetballende overtreding is. Dit wordt de triple punishment rule genoemd: Rood en dus schorsing en strafschop. Bij een voetballende overtreding wordt dit omgezet naar geel, volgens de regels (dus niet bij vasthouden, duwen, hands en dergelijke). Ook dit wordt door Ed toegelicht door beelden.


Het laatste onderdeel is buitenspel. Ook hier gebruikt Ed beelden.


Ed bedankt voor de interactieve en leerzame avond!!


Het bestuur heeft een loterij gehouden om o.a. een shirt dat Ed, gebruikt tijdens een champions league wedstrijd, heeft meegebracht te verloten.


Hieronder enkele foto's van die avond.

Ron Kerkhof, voorzitter,

introduceert Ed Janssen.

Ed Janssen introduceert zichzelf.