Nieuwsarchief 13-11-2017 Forumavond

C.O.V.S. Oss-Uden eoonze sponsoren

NIEUWSARCHIEF

13-11-2017Forumavond


Op maandag 13 november 2017 organiseerden wij een forum avond met drie scheidsrechters uit andere sporten. Dit waren: Bram Onno Hanegraaf (rugby), Nick Klaassen (hockey) en Tom van Wanrooij (waterpolo). De avond stond onder leiding van een voetbalscheidsrechter, hoe kan het ook anders, te weten Bilal Sahiner.


Het idee voor deze forumavond werd 'geboren' naar aanleiding van de vorige forumavond in 2014, destijds met drie gasten uit de voetbalwereld (speler, trainer, bestuurslid).

Volgens hetzelfde concept werden op deze avond een rugby-, hockey- en waterpoloscheidsrechter bestookt met vragen. Dit met als insteek om de verschillen (en overeenkomsten) tussen onze sporten in kaart te brengen. Aan de hand van thema's, persoonlijke verhalen en anekdotes werden de leden van onze C.O.V.S. door Bilal en de gasten meegenomen.


Allereerst ging het om acceptatie en omgang met kritiek/commentaar. Hoe worden onze beslissingen in het veld geaccepteerd en hoe gaan scheidsrechters in andere sporten daarmee om. Interessant om te horen, maar eigenlijk ook wel weer voor de hand liggend, was dat het in alle sporten hetzelfde is, namelijk dat alleen de aanvoerder van het team bij de scheidsrechter om inlichtingen mag vragen. Tot zover geen nieuws. De praktijk in het voetbal is echter anders, dat maken voetbalscheidsrechters toch wel wekelijks mee. In de sporten van onze gasten wordt hier wat strenger mee omgegaan en is echt alleen de aanvoerder de spreekbuis. Bij waterpolo is zelfs de coach verantwoordelijk voor zijn 'bank' en bij commentaar (van wie op de bank dan ook), kan de coach hierom worden weggestuurd (onder het mom 'hou ze maar rustig'). Hockeyscheidsrechters hebben daarentegen weer een ander middel, namelijk de groene kaart, die overigens door hockey-scheidsrecher Nick Klaassen aan de zaal werden getoond. Zo heeft de hockeyscheidsrechter bij commentaar meteen een spreekwoordelijke stok om mee te slaan en kan hij een speler die commentaar levert meteen voor 2 minuten naar de kant sturen. In het voetbal kennen we dit in de categorie B al met de gele kaart, maar bij hogere jeugdelftallen en alle standaardelftallen is dit (nog) niet van toepassing. Hiermee benadeelt een speler direct zijn eigen team (want: man minder) en zal hij voortaan twee keer nadenken voor hij een scheidsrechter bekritiseert.


Verder ging het deze avond over het managen van de wedstrijd. Dit begint al bij de voorbereiding, op het moment dat je weet waar je mag gaan fluiten, ook dat is in het voetbal niet anders. Wel zijn er verschillen per sport als het gaat om beslissingen verkopen, omgaan met weerstand, 'people-management' en andere zaken. Bovendien zit er een groot verschil in spelregels. Waterpolo-scheidsrechter Tom van Wanrooij vertelde dat hij vooral moet letten op wat er zich onder water afspeelt, het zogenaamde 'knijpen', terwijl hij op de kant staat. Verder speelt een goede voorbereiding een rol. Na afloop is van de waterpolo-wedstrijd mengt Tom zich graag onder de spelers om onder het genot van een versnapering de wedstrijd nog eens na te bespreken.


Rugbyscheidsrechter Bram bemerkte dat er ook in zijn sport een tekort is aan vrijwilligers, en dus ook aan scheidsrechters. (......)


Ondanks de niet hoge opkomst hebben de aanwezigen de avond als zeer interessant ervaren en wat het bestuur betreft is dit een 'thema' wat eens in de paar jaar als thema kan terugkeren.Hieronder een foto-impressie.De leden van het forum, met van links naar rechts:

Bram Onno Hanegraaf (rugby), Nick Klaassen (hockey) en Tom van Wanrooij (waterpolo).De forumavond stond onder leiding van bestuurslid en voetbalscheidsrechter Bilal Sahiner (foto onder).


Overige foto's staan hieronder, als u op een foto klikt, wordt die volledig weergegeven.